Ziemia Kłodzka

Forum o Ziemi Kłodzkiej
Obecny czas: Czw Wrz 09, 2010 10:58 am

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Jak i czym fotografujemy
PostWysłany: Sob Lut 17, 2007 4:06 pm 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Wto Mar 07, 2006 9:52 pm
Miejscowość: Lądek Zdrój
witam wszystkich miłośników Ziemi Kłodzkiej z obiektywem w ręku,

pojawiło się nieco zdjęć w galerii Ziemi Kłodzkiej jak również na stronach autorskich. Sam też wykonałem nieco zdjęć Lądka, które pewnie niebawem też opublikuję na stronach Ziemi.

Chciałbym tak na początek zadać ogólne pytanie "Jak i czym fotografujemy"? Ja osobiście nie dysponuję żadnym profesjonalnym sprzętem, zdjęcia wykonuję zwykłym kompaktowym aparatem Nikon 7900 w pełnym świetle, czsami noszę ze sobą dość mocny (ale lekki) statyw, bo jak jest pochmurno albo już ciemniej, to trudno mi zrobić nieporuszone zdjęcie "z ręki".

Ogólnie jestem zadowolony z aparaciku, robi zdjęcia bardzo żywe i ostre, no i ma dużo możliwości i ustawień którymi można się bawić :)

A jak Wy?

Temat postu: O sprzęcie słów kilka.
PostWysłany: Nie Lut 18, 2007 8:23 pm 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Paź 01, 2006 5:31 pm
Miejscowość: Radków
Kupiłam niedawno,bo rok temu,photon 584/pentagram/.Nie jest to rewelacyjny sprzęt fotograficzny , ale robi przyzwoite zdjęcia.Jest pewien problem z panoramą i z duzym zoomowaniem.Trzeba również dużo czasu poświęcać wyostrzaniu przed zrobieniem zdjęcia.
Ogólnie jednak jestem zadowolona,cena przyzwoita 1.000zł,+jakies tam dodatki.Jeszcze musze kupić dodatkową pamięć i zapasowe baterie.I można oddać się przyjemności focenia wszystkiego co się podoba.
Pozdrawiam wszystkich pstrykaczy.

Temat postu: puszka, lufa i szkieł kilka - czyli czym się bawię...
PostWysłany: Pon Sie 27, 2007 10:44 am 

Dołączenie: Pią Lip 20, 2007 6:11 pm
Miejscowość: Wrocław/Krosnowice/Wrocław
Witajcie,

odpowiadając na pytanie jak i czym fotografujemy...

1. "jak" - jeśli widzę dobry temat, to robię zdjęcie - oczywiście staram się zwracać uwagę na to jak i co dzieję się w kardze, ale dzięki Bogu mamy programy takie jak Photo Shop (cs2 - ten konkretnie stosuję), więc zawsze coś można delikatnie poprawić.... co i dlaczego poprawiam...? zawsze trzeba coś zrobić - choćby tylko wyostrzyć, usunąć szum, czyli zrobić rzeczy, których aparat nie zrobi bo nie jest w stanie... zmniejszyć rozmiar fotki i wiele innych...

2. "czym" - moje początki fotografi to OLYMPUS C-370 (prezent... hmmm... pozwolił na zrobienie wielu zdjęć, do których bardzo często wracam)... po nim przyszła kolej na CANON'a S1 IS (bardzo dobry aparat - uwieczniał początki mojej Zosi)... od kilku miesięcy spaceruję z aparatem NIKON D70s w komplecie z dwoma obiektywami: Nikkor 18-55 mm oraz "dla ptaszków" Nikkor 70-300 mm. Nie są to "szkła" z wysokiej półki, jednak pozwalają na robienie dobrych fotek - jak na moje możliwości, to jeszcze długo będę pewnie z nich korzystał :lol: rzecz jasna zestaw zawiera również statyw, który przydaje się nie tylko w trudnych warunkach oświetleniowych, lecz również przy wykonywaniu fotek z zastosowaniem filtra IR (robi się strasznie ciemno nawet przy pełnym Słońcu), który stanowi 50 % moich "zasobów filtrowych" - drugie 50 % to filtr polaryzacyjny kołowy, czyli w sumie dwa szkiełka i Świat wygląda inaczej :D

Pozdrawiam gorąco Wszystkich zapaleńców fotograficznych...

Marek :) :)

Temat postu:
PostWysłany: Wto Sie 28, 2007 8:53 pm 
Awatar użytkownika

cześć Marku,

zdjęcia są cudowne, nie tylko uchwycone chwile ale ta atmosfera i kolorystka zdjęć. Że tak spytam, ... przykładowo ostatnie twoje dwa zdjęcia:
Ciepłownia kłodzka i Pisklęta kosa , czy były one w jakiś sposób obrabiane kolorystycznie? To pierwsze szczególnie robi wrażenie :hail

Temat postu:
PostWysłany: Śro Sie 29, 2007 10:18 am 

Witaj Marcinie,

Pierwsze ze wskazanych przez Ciebie zdjęć ("Ciepłownia kłodzka") zostało wykonane z zastosowaniem filtra IR. Filtr ten odcina część promieniowania podczerwonego i stąd możliwe jest uzyskanie takich kolorów (poza zrobieniem fotki należy poświęcić chwil kilka na zabawę z kolorami w programie do obróbki zdjęć). Oto link do strony, na której przedstawiono co i jak należy zrobić... http://nikon.org.pl/showthread.php?t=26556

Drugie ("Pisklęta kosa") to fotka wykonana jak napisałem w jej opisie za pomocą obiektywu 70 - 300 mm, przy czym konkretnie ogniskowa była ustawiona na 300 mm. z uzyskanej fotki wycięty został fragment. Kolorki też zostały odrobinę poprawione.

Pozdrawiam

Marek

Temat postu:
PostWysłany: Śro Wrz 05, 2007 9:05 pm 
Awatar użytkownika

bardzo ciekawe efekty daje użycie takiego filtra. Ostatnio widziałem NIKON'a D70s w bardzo ciekawej promocyjnej cenie ... chyba muszę o tym pomyśleć :lol: Trochę się bawię Photoshopem i też udało mi się uzyskać wiele ciekawych efektów, ale drzewa pokryte śniegiem w środku lata to już coś :lol: Trochę się zaczytałem ostatnio na podanym przez ciebie forum. Używam obecnie Photoshopa 5. Czy ta wersja CE ma dużo nowych możliwości w porównaniu do tej strarej wersji?

Temat postu:
PostWysłany: Czw Wrz 06, 2007 9:03 am 

Witaj Marcinie,

na ten moment najnowsza wersja to CS3. Prawda jest taka, że każda nowa edycja daje nowe możliwości :) . Nie pamiętam już Photoshop'a "piątki", ale w CS2 (jak już pisałem tego stosuję) jest np. możliwość korygowania perspektywy - przykładowo: można wykonać zdjęcie wieży (np. kościoła - stosująć kadr pionowy oczywiście) za pomocą obiektywu szerokokątnego. Jednak optyka sprawi, że wieża będzie się zakrzywiać w stronę środka kadru. Wersja Photoshp CS2 daje już możliwość skorygowania tych "wad". Oczywiście można takie zdjęcie wykonać i nie stosować w/w trików - należałoby się oddalić od wieży, którą chcemy sfotografować i użyć innego obiektywu, lub tegoż samego, jednak dobrać inaczej ogniskową i wejść nieco wyżej (np. na klatkę schodową budynku stojącego naprzeciw naszego obiektu zainteresowań.

Dodatkowo (poza photoshop'em) polecam darmowy program "Neat Image" do "odszumiania" fotek.

Pozdrawiam i polecam się :D

Marek

Temat postu:
PostWysłany: Nie Lis 11, 2007 7:14 pm 
Awatar użytkownika

Dołączenie: Nie Paź 01, 2006 5:31 pm
Miejscowość: Radków
"Ciepłownia kłodzka" - to zdjęcie przyciąga uwagę.Jest inne niz pozostałe w galerii.Teraz wiem jak zostało zrobione.Pozdrawiam i czekam na więcej tak udanych fotek.

Temat postu: Re: Jak i czym fotografujemy
PostWysłany: Pią Lut 06, 2009 8:32 pm 

Dołączenie: Pią Lut 06, 2009 8:24 pm
A ja sprawiłem sobie : Lornetka aparat Bushnell 8x30 Image View (11-8325) , czyli lornetkę z aparatem , fajna sprawa przy fotografowaniu ptaków w locie .

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość